| Autism

Într-o lume plină de diversitate, persoanele cu autism ne amintesc că fiecare om este unic și special în felul său. Autismul este o tulburare a dezvoltării care afectează modul în care o persoană percepe și interacționează cu lumea înconjurătoare. Această condiție aduce cu sine provocări semnificative, iar lupta părinților pentru a oferi sprijin și iubire copiilor lor este o adevărată manifestare a dragostei și devotamentului, totuși pe măsură ce aceștia cresc această sarcină devine din ce in ce mai dificilă sau imposibilă.

 

Pentru mulți părinți, diagnosticul de autism pentru copilul lor este o veste neașteptată și extrem de tulburătoare. Ei trec printr-un proces emoțional dificil, care înseamnă mai întâi șoc, apoi negare, tristețe și în cele din urmă luptă și foarte multe speranțe, de multe ori alimentate de vânzători de iluzii că într-o bună zi va fi bine…. O luptă cu tot ce mișcă. Cu un sistem nefuncțional și nepăsător, cu izolarea și marginalizarea din partea celor considerați apropiați până nu demult, cu neînțelegerea sau ignoranța din partea societății.

 

Astfel, în timp ce își gestionează propriile emoții, părinții devin rapid campioni… campioni în orice… În găsirea resurselor și a informațiilor necesare pentru a oferi cel mai bun sprijin emoțional copiilor acestora, în schimbarea unor paradigme în ceea ce privește înțelegerea celorlalți, campioni în găsirea de soluții acolo unde statul a decis că acești oameni nu există și nici părinții sau familiile acestora n-ar trebui să mai existe.

 

Pe măsură ce mulți dintre copiii cu autism cresc și ajung adolescenți sau adulți, rând pe rând soluțiile și speranțele dispar una cate una – încercarea de integrare școlară, plan de terapii și plan de învățare individualizat, terapii de toate felurile (terapie ABA, terapia ocupațională, terapie, comportamentală, terapie senzoriala, logoterapie, multe altele) – toate acestea încercate pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și interacțiune socială.

 

Nu vorbim însă numai de lupta de a găsi soluții pentru copiii lor. Părinții luptă și cu societatea si cu instituțiile statului, ei vor șanse egale pentru copiii lor de a se integra în comunitate și de a reuși să aibă relații sociale cât mai sănătoase. Lucrează cu școli și organizații locale pentru a promova o mai mare înțelegere și acceptare a autismului.

 

Aceiași părinți- eroi se străduiesc cum pot ei mai bine să găsească un echilibru între nevoile copilului lor și nevoile celorlalți membri ai familiei. Acest lucru înseamnă gestionarea situațiilor stresante, ascunderea ochilor triști și obosiți de durere, rutine peste rutine, dar și o luptă cu timpul care pe măsură ce copilul creste devine din ce în ce mai puțin sau inexistent – și așa ceea ce a fost odată familie nu prea mai este.

Unii părinții aleg să devină voci puternice pentru a promova înțelegerea și sprijinul pentru această condiție, pentru a  schimba mentalități și, mai ales, pentru a crea un mediu mai incluziv.

 

Despre toate acestea este Campus NIA. Un proiect născut din cunoașterea celor de mai sus, cu determinarea de a aduce lumina in familiile celor care au persoane cu autism ce sunt sau vor fi adolescenți sau adulți, azi, mâine sau peste câțiva ani.

 

De aceea este nevoie și de tine, om bun tot timpul, acasă și la serviciu.

 

Contribuie și tu la construcția campus NIA și tratează responsabil o cauză reală.

Redirecționează 𝟐𝟎% 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭 către Asociația NIA Neurodiversity Academy sau contribuie prin sponsorizări directe în contul Asociației:

RO30INGB0000999913190722

 

Găsești formularul aici: https://hopefromnia.com/sponsorizează-20/

Sponsorizează direct: https://hopefromnia.com/donații/

Fii parte dintr-un proiect care schimbă de-a dreptul vieți, viețile copiilor și ale părinților acestora deopotrivă. Un proiect care le transformă lupta într-un rezultat atât de mult așteptat, ce se numește „o viață mai bună pentru copiii cu autism”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *