La sfârșit de an 2022, NIA și-a început drumul pentru mulți cei care simt că au ajuns la final, neavând nicio alternativă astăzi. Ei sunt adolescenții și adulții cu autism sever și familiile acestora, de cele mai multe ori monoparentale, deoarece stresul și presiunea la care familia este supusă în fiecare zi, face ca unul dintre părinți să cedeze pe parcurs.
În lipsa oricăror forme de suport, cineva din familie și uneori singurul întreținător al familiei trebuie să-și asume rolul de însoțitor, asistent medical, terapeut, medic, etc. Terapiile sunt critice, dar este greu de găsit un terapeut disponibil, deschis și cu experiență în a lucra cu adulți, iar costurile sunt inaccesibile pentru cele mai multe dintre familii. Teoretic, aceștia pot avea acces la sistemul medical ca toți ceilalți, numai că în realitate nu beneficiază nici de intervenții stomatologice, nici de analize, nici de consultații pentru diverse afecțiuni pentru simplul fapt că această tulburare presupune, printre altele, anxietate crescută cu toate consecințele aferente pentru orice mediu, loc, persoană nouă. In lipsa unei infrastructuri specifice și,uneori, a unui personal pregătit pentru a gestiona aceste cazuri, actul medical nu poate avea loc.
Lipsa actului medical coroborat cu lipsa de acces la terapii accentuează manifestările specifice acestei tulburări, creează suferință și agresivitate pentru adolescenții și adulții cu autism, suferință și scăderea speranței de viață pentru îngrijitor.
Odihna și liniștea – absolut vitale pentru o viață sănătoasă – reprezintă un lux sau lucruri necunoscute pentru aparținători. Cei care au în grijă aceste persoane nu se pot odihni, în lipsa centrelor respiro care să poată sprijini astfel de cazuri, își pierd locurile de muncă, fiind nevoiți să devină însoțitori, ceea ce afectează semnificativ calitatea vieții și impactul pentru ceilalți membri ai familiei este devastator. În timp se ajunge agresiuni de diverse feluri și violență, ascunse de comunitate și de instituții de frică, de rușine, din resemnare.
Este lăudabilă toata promovarea și susținerea proiectelor pentru copii cu autism și acest lucru crește semnificativ posibilitatea lor de recuperare. Trebuie înțeles însă faptul ca deși mulți copii cu autism fac progrese semnificative cognitiv, funcțional, social în urma terapiilor și a monitorizării medicale continue, sunt și vor fi în continuare multe persoane cu forme severe de autism, de multe ori asociate cu alte afecțiuni de natură neurologică sau psihiatrică, pentru care ameliorarea este limitată și lipsită de suport astăzi.
De aceea s-a născut NIA, să oferim soluții și alternative acolo unde nu există, să fim ambasadorii acestei cauze, să dăm o șansă la evoluție și suport real pentru adolescenții și adulții cu autism, să dam șansa familiilor să respire și să existe. Avem siguranța că proiectul NIA nu va rămâne singular. Sunt mult prea mulți cei care au nevoie acum și un număr mult mai mare pe viitor care vor avea nevoie de acest tip de suport. Să le oferim lor o șansă.
Sprijinind proiectul inițiat de NIA poți contribui ca angajator, ca instituție, ca specialist, ca un membru bun și activ al societății la toate acestea. Există o probabilitate mare ca cineva apropiat sau cunoscut să-ți mulțumească pentru gestul tău.
Până atunci noi îți spunem: Mulțumim că ai ales să nu rămâi indiferent.
Te așteptam alături de noi,
Echipa NIA