Cine este NIA

NIA= Integrarea și Acceptarea Neurodivergenților

După vârsta de 18 ani, persoanele cu autism nu mai beneficiază de servicii specifice în cadrul sistemului public de asigurări sociale sau în cadrul sistemului de învățământ și “dispar” din punct de vedere statistic.

Conform sistemului actual din România, diagnosticul de autism este înlocuit cu o boală mintală sau tulburare psihică, și, în acest fel, se aduce o atingere gravă nevoilor și intereselor persoanelor cu autism, în special a celor cu autism sever, ducând în cele din urmă la deteriorarea semnificativă a stării de sănătate, a calității vieții și la scăderea drastică a speranței de viață.

În lipsa oricărei infrastructurii adecvate, în lipsa oricărui suport medical și terapeutic adecvat, în prezent, familiile sunt cele care trebuie să găsească singure soluții, ceea ce duce la degradarea semnificativă a calității vieții nu numai a adulților cu autism, ci și a tuturor membrilor familiilor acestora , ajungând să fie izolate, cu dificultăți financiare semnificative și victime ale agresiunii.

WhatsApp Image 2022-12-20 at 11.2
pexels-nicola-barts-7943285

Soluția propusă de Asociația NIA (constituită special pentru acest scop) o reprezintă construirea unei comunități rezidențiale și de ateliere protejate, un proiect inovativ în România, o mână întinsă părinților care au adolescenți / tineri sau chiar adulți neurodivergenți în îngrijire.

NIA = o șansă reală pentru supraviețuire, dezvoltare și integrare în comunitate!

MISIUNE

Misiunea NIA este aceea de a susține adolescenții și adulții cu autism sever și familiile acestora, îmbunătățindu-le viața prin furnizarea de resurse, sprijin, susținere și acces la  terapii.

VALORI

Valorile NIA se bazează pe incluziune, acceptanță și înțelegerea persoanelor cu autism sever și a nevoilor unice ale acestora. Ne propunem de asemenea, să contribuim la educarea publicului despre autismul sever și să eliminăm miturile și stereotipurile asociate acestei afecțiuni.

OBIECTIV

NIA are ca obiectiv dezvoltarea unei comunități rezidențiale și de ateliere protejate  unde adolescenții și adulții cu autism sever vor putea avea acces la terapii, controale medicale și tratament, bucurându-se, în același timp, de socializare, relaționare și dezvoltarea abilităților necesare unei vieți independente.

 

 

Steluța Moisescu - Președinte și Fondator NIA Neurodiversity Academy

Mama unui adolescent cu autism sever, președinte și fondator al Asociației, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al unei companii farmaceutice, cred în umanitate, empatie, diversitate, incluziune și când toate acestea sunt dublate de educație, principii și gânduri bune pentru cei din jur ne vor face să simțim adevărata dimensiune a cuvântului OM.
Crez: Sunt convinsă că fiecare individ, indiferent de abilitățile sale, merită oportunități egale și sprijin adecvat pentru a-și atinge potențialul maxim. Prin experiența mea ca mamă, dar si cel din industrie și angajamentul față de comunitate, am înțeles nevoia stringentă de servicii specializate pentru persoanele cu autism și familiile lor.

E.S. dl Reuven Azar - Ambasadorul Statului Israel în România

“Sunt deosebit de onorat să mă alătur eforturilor comunității NIA de a iniția un proiect cu totul special, în premieră în România: construirea unei comunități rezidențiale și de ateliere protejate pentru adolescenții și adulții cu autism sever. Statul Israel este renumit pentru dezvoltarea unor astfel de comunități rezidențiale și ateliere protejate în întreaga țară. Am avut privilegiul să intermediez legătura între Asociația NIA și instituții din Israel care pot asigura, prin expertiza pe care o dețin, implementarea cu succes a unor programe care să vină în sprijinul acestei comunități vulnerabile. Felicit întreaga echipă a Asociației NIA pentru această inițiativă remarcabilă menită să aducă un strop de speranță persoanelor cu autism sever și familiilor acestora care, în prezent, sunt lipsite de o infrastructură adecvată.”

Călin Coșar

Președintele Board-ului Onorific NIA Neurodiversity Academy
Președintele Camerei de Comerț și Industrie România-Israel

Cristina Berteanu

Medical Director Neolife Romania

Irina Minescu

Medic Primar în Psihiatria Copilului și Adolescentului
Manager al Spitalului de Psihiatrie Voila, Câmpina

Loreen Weintraub

General Manager ZIM Romania

Dan Manolescu

Owner Soter & Partners
Financial services consultant

Armasu Cezar Iulian

Director of the Romanian Employers Magazine

Alin Angheluță

ViceDean @ Bucharest Business School
Board Member MIB SA

Ciprian Dron

CEO Unity Group Romania

Alina Amza

Executive Producer TVR1

Ecaterina Vlad - Vice-președinte NIA Neurodiversity Academy

Arhitect Cristian-Stefan Craioveanu

"Practic arhitectura de mai bine de 20 ani, sunt absolvent al Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Micu" Bucuresti, membru al Ordinului Arhitectilor din Romania, membru al Registrului Urbanistilor din Romania și fondator al Biroului de Arhitectura ce îmi poartă numele. Proiectele realizate au programe variate, am fost implicat in realizarea unui mare numar de cladiri si ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri, centre comerciale, centre medicale, hoteluri si amenajari interioare, planuri urbanistice zonale si de detaliu. In ultimii 15 ani, activitatea profesională s-a concentrat in special pe proiecte de ocrotirea sănătaății, proiecte prin care am acumulat o experiență și un portofoliu impresionante." In cadrul proiectului NIA, are misiunea de a ilustra prin imaginatia sa, un concept prin care să stârnim dorința oamenilor pentru un viitor just și frumos.

Cristian Haica - Consultant IT

Un pasionat in ale IT-ului! Peste 25 ani de experiență împărțiți în două companii internaționale de top din domeniul livrării serviciilor de IT. A navigat prin multe poziții și roluri având posibilitatea să întelega și să rezolve cele mai profunde provocări din spectrul acestor servicii începând cu pre-sales, portofoliu, automatizare și până la cele mai provocatoare elemente operaționale. A călătorit intens și a vazut multe, dar, de departe, cea mai frumoasă experiență profesională și personală a fost în 2002-2004 când a fost implicat în livrarea serviciilor de IT pentru olimpiada din Atena. Acolo, pe lângă evenimentul principal , a asistat pentru prima dată la jocurile paralimpice și a avut șansa să vada live sportivi cu disabilități concurând pentru medalii. O experiență de nedescris! Din păcate, sportivii cu sindromul Down nu puteau concura în astfel de evenimente pe diferite considerente toate legate în mare parte de faptul că fizic, multi atleți erau mai puternici. In 2024 la Paris situația se va schimba datorită unei echipe , ca a noastra , care au reușit facă imposibilul si anume ca o parte din acești atleți să poată concura în categoria “Intelectual Impaired S14”.

Întrebări?

Vă stăm la dispoziție pentru orice detalii legate de activitatea asociației pe adresa de mail: office@hopefromnia.com sau la telefon 0792 532 300